בישראל, ובייחוד בערים הגדולות והוותיקות, אפשר למצוא בניינים ישנים, בהם מתגוררים אנשים. הליך של התחדשות עירונית ירושלים, כמו גם בתל אביב ובערים הסמוכות לה, הולך ותופס תאוצה בשנים האחרונות, ולא בכדי. במסגרת הליך זה, הרלוונטי לאזורים בהם קיימים מבנים רעועים לרוב, מבצעים הרס מלא של הבניין ובמקומו בונים בניין חדש, איכותי ומתאים יותר.
מישן לחדש
כאשר מדברים על פרויקט ההתחדשות העירונית, ירושלים פעמים רבות היא יעד בולט בנושא זה, לאור שכונותיה הישנות והדרישה הרבה בה לדירות חדשות. התחדשות עירונית מבטאת תהליך הרלוונטי לאזורים ישנים הזקוקים לשיקום. את ההליך עצמו יוזמות פעמים רבות חברות בנייה יזמיות ולעיתים גם רשויות ציבוריות. זהו תהליך אינטנסיבי מאד, בו מנוצלת הקרקע הקיימת לטובת בנייה חדשה במקום הישנה. בירושלים ישנן לא מעט שכונות מזדקנות, שכונות עם מבנים ישנים ורעועים. במקביל, ישנה נהירה אל העיר של משפחות צעירות, המחפשות דירות לרכישה. השילוב בין השניים הוליד בירושלים, כמו גם בערים אחרות בעיקר במרכז, את פרויקט ההתחדשות העירונית שבה לספק לכך מענה.
פרויקט ההתחדשות העירונית איננו פרויקט חדש, אולם נדמה שאנו שומעים עליו יותר ויותר לאחרונה. יוזמות שלו החלו עוד בשנות השישים של המאה הקודמת בעיר תל אביב מתוך כוונה לשקם חלקים ביפו העתיקה. עם הזמן העניין התרחב לערים נוספות ובשנת 1966 החלו גם פרויקטים של התחדשות עירונית ירושלים, תוך התמקדות באזורים המזרחיים יותר של העיר דאז, כמו משכנות שאננים, שכונת ימין משה ועוד. בשנת 1977 החל פרויקט של שיקום שכונות כדי לפתור את מצוקת הדיור בארץ וכמה עשורים לאחר מכן החל פרויקט תמ"א 38 מתוך כוונה לחזק את יסודותיהם של בניינים ישנים שנבנו לפני שנות השמונים.
הזמנות לשדרג
פרויקטים של התחדשות עירונית ירושלים מספקים מענה מצוין הן לתושבי העיר והן לאלה, המגיעים אליה מבחוץ. ירושלים היא עיר גדולה, שמציעה רבות לתושביה ומיקומה המצוין הופך אותה לאטרקציה של ממש. פרויקט ההתחדשות העירונית מתמקד בשכונות הישנות הזקוקות לשדרוג ולוקח בחשבון גם את התשתיות הקיימות, אותן יש צורך להחליף בחדשות וטובות יותר. כך יוצרים למעשה שכונה חדשה לגמרי, מבנים חדשים, איכותיים וגם אסתטיים יותר. חברות הבנייה והיזמים הלקוחים בכך חלק זוכים להקלות ולפטורים מיוחדים ונהנים מרווחים גבוהים על מכירת הדירות.
למתעניינים ברכישת דירה במסגרת פרויקט שכזה, כדאי לפנות לחברות הבנייה והיזמיות הלוקחות בכך חלק ולבחון את הדירות השונות, השייכות לפרויקט. חשוב לבדוק היטב את הסביבה וגם את כל מה שמציעה הדירה עצמה. במקביל, לאלה המתגוררים בשכונות הישנות יותר של העיר כדאי לבחון מול חברות יזמיות האם אותה שכונה נכנסת לפרויקט שכזה והאם היא צפויה לעבור שדרוג של ממש בעקבות ההריסה והבנייה המחודשת של המבנים שבה.